برای تغییر این متن بر روی دکمه ویرایش کلیک کنید. لورم ایپسوم متن ساختگی با تولید سادگی نامفهوم از صنعت چاپ و با استفاده از طراحان گرافیک است.روابط انسانی طی چند سال گذشته با رشد چشمگیر پلتفرمهای دیجیتال متحول شده و محتوا در حجم گستردهای تولید و به سادگی توزیع میشود تا شکلی تازه از روابط فردی و سازمانی بسازد. سازمانها و شرکتهای هوشمند تلاش میکنند خود را در این موج تغییرات در نقطه مطمئنی قرار دهند تا حداکثر بهره و حداقل زیان را تجربه کنند.
تعریف کوتاهی از محتوای سازمانی
قبل از هر چیزی بدانید که شرکت یا سازمانها همواره درگیر محتوا هستند حتی اگر تعریف روشن و یا الگوی ساختار یافتهای برای آن نداشته باشند. چرا که «محتوا شکل ساختار یافتهای از اطلاعات است که برای انتقال به نیروهای داخلی، ذینفعان خارجی و مشتریان سازمان تولید میشود.»
به کلیدواژه «ساختار یافته» در تعریف بالا توجه کنید! گاه در سازمان به جای ارسال پیام ما تنها اطلاعات را به مخاطبین خود انتقال میدهیم و این اطلاعات پیام روشن یا هدفی مشخص را دنبال نمیکنند.
اهمیت تولید محتوای سازمانی
را سازمانها لازم است که محتوا تولید کنند و مزایایی که برای سازمان ایجاد میکند چیست؟
نشان دادن تخصص
سازمانی که در موارد تخصصی محتوا تولید میکند خود را به عنوان یک صاحب نظر و حرفهای نمایش میدهد. برای مثال وقتی شرکت فولاد مبارکه در مورد بهرهوری محتوای ویدیویی، گزارش تصویری و مقاله ارائه میکند خود را به عنوان پیشروی این موضوع نشان میدهد.
ایجاد حس اعتماد در مخاطب
محتوا خصوصا وقتی در قالبی داستانی روایت میشود یا در زمینهای به مخاطب در جایگاه یک راهنما کمک میکند حس اعتماد را در او ایجاد میکند.
برند سازی
یکی از نقاط اثر کلیدی در تولید محتوای سازمانی برند سازی است جایی که سازمان قصد دارد برند خود را با موضوع یا داستانی گره بزند و آن را در ذهن مخاطب ماندگار کند.
جذب مخاطب از دریچه گوگل
گوگل شبیه به اتوبانی پر ترافیک است که سازما با تابلو گذاری و هدایت مخاطبین، آنها را به خدمات یا محصولاتش میرساند.
ارائه تصویری مدیریت شده از سازمان
امروزه آنچه مخاطبین در وبسایت و شبکه اجتماعی میبینند اولین برخودشان با سازمان است. و محتوا میتواند به مدیریت تصویری که مخاطب از سازمان در ذهن خود ثبت میکند کمک کند.
افزایش همبستگی درون سازمانی
محتوای درون سازمانی به مانند خمیرمایهای پیوند سازمان را با کارکنان خود حفظ میکند؛ چه این محتوا در قالب اخباری از تصمیمات جدید تا افتخاراتی باشد که سازمان به دست آورده و چه از جنس آموزشهای اختصاصی برای توسعه فردی کارکنان.
انواع محتوای سازمانی
محتوا در مدیوم (قالب) متفاوتی ارائه میشود و هیچ کدام از این قالبها بر دیگری ارجعیت یا برتری ندارند و هر کدام از منظری خاص به مخاطبین با سلیقههای متفاوت پیام سازمان را منتقل میکند. در واقع هر کدام از قالبهای محتوایی متناسب با ماهیت محتوا مزایا و معایبی خواهند داشت و سازمان باید از تمام این قالبها برای انتقال پیام خود استفاده کند.
قالبهای محتوای سازمانی را میتوان به شکل زیر لیست کرد:
- اینفوگرافیک
- پادکست
- صفحات فرود (لندینگ پیج)
- فیلمها
- پستهای وبلاگ
- پستهای شبکههای اجتماعی
- کمپینهای ایمیلی
- مقالههای چاپی
ارکان تولید محتوا سازمانی
استراتژی محتوا
عناصری مانند سند چشم انداز سازمان، اهداف بازاریابی یا ارزشهای سازمانی عوامل تاثیر گذار روی تعیین استراتژی محتوایی سازمان هستند. در این مرحله پرسونای مخاطب خود را مشخص میکنیم و متناسب با نیازها دردها و علایق آن تلاش میکنیم تا پیام سازمانی خود را به گوششان برسانیم.
فرآیند ایجاد محتوا
تشکیل تیم محتوا، منابع محتوایی، اسکلت بندی و استانداردهای محتوایی در این بخش انجام میشود. در واقع در این بخش محتوا را از ایده، تحقیقات سئو، تا تولید و انتشار نظاممند میکنیم.
ابزارهای تولید محتوا
تولید محتوا باید ساده باشد تا بتواند به طور مستمر ادامه داشته و با رفتن افراد از سازمان همچنان بتواند باقی بماند و هرکس توان استفاده از آن را داشته باشد. این مرحله و مرحله قبلی کمک میکند فرآیند تولید محتوا در سازمان نهادینه و ماندگار شود.
ایجاد برنامه محتوایی
شبیه یک تقویم که مناسبها را درخود جای داده برنامه محتوایی کمک میکند بدانیم که در هر زمان به چه محتوایی نیاز داریم و ما باید با آنها مانند ددلاینهایی در مدیریت پروژه برخورد کنیم.
ممیزی و تجزیه تحلیل محتوا
محتوا زبان سازمان ما است و باید چند بار قبل از انتشار بازنگری شود تا بار حقوقی، مشکلات قانونی، یا غلطهای علمی یا املایی در آن نباشد و از طرفی پس از انتشار هم باید بازدهی و بازخورد محتوا را از طریق ابزارهای سنجش و شاخصهای ارزیابی بررسی شود.
پیشنهاد تولید محتوای سازمانی
حال با فهم مفاهیم و فرآیندهای تولید محتوا یک سازمان به چه محتوایی نیاز دارد و حرفهایترین ایدهها برای تولید این محتواها چیست؟
معرفی سازمان
داستان سازمان خود را چه به صورت محتوای متنی و چه محتوای ویدیویی بیان کنید.
معرفی خدمات یا محصولات کلیدی
این محتوا جزو محتواهای پایه محسوب میشود که در فرآیند تبدیل مخاطب به مشتری نقش پر رنگی دارد و حتی اگر در حال حاضر وجود دارد نیاز به بازنگری و بهبود دارد.
محتوای تخصصی وبسایت
در حوزههایی که با تحقیقات بازار دریافتهاید که مشتری خود را میتوانید از آن طریق جذب کنید تولید محتوا انجام دهید. موضوعات روز مرتبط هم بخش دیگری است که میتوانید روی آن دست بگذارید.
پادکست سازمانی
یکی از ابزارهای ارتباط درون سازمانی که با توسعه آن میتوانید اخبار، آموزشها و تصمیمات را بهتر با کارکنان سازمان درمیان بگذارید و پیوند عمیقتری با آنها برقرار کنید.
پیام مدیریتی نوین
تا پیش از این محتواهای خبرنامه فایلی مکتوب بود که اخبار را در آن نمایش میدادیم اما امروزه میتواند در قالبی چند رسانهای بسیار جذابتر به دست کارکنان شرکت برسد.
گزارشها
دوران گزارشهای قطور برای تزئین اتاق مدیریت به اتمام رسیده و امروزه بسیاری از سازمانهابا گزارشهای چند رسانهای ذینفعان را تحت تاثیر قرار میهند.
داستان موفقیت
برای مثال تیمی کوچک با خلاقیت در خط تولید توانسته بهرهوری را افزایش دهد. این میتواند الهام بخش کارکنان دیگر باشد اگر در قالب محتوایی داستانی این موفقیت و قدردانی سازمان از این روحیه را به گوش آنها رسانده شود میتواند تاثیر زیادی روی دیگر کارکنان داشته باشد.
برون سپاری تولید محتوای سازمانی
شرکت های تولید محتوا ترکیبی از فیلمبرداران، تدوینگران، نویسندگان محتوا و غیره هستند که به سازمان برای تولید محتوایی شایسته کمک میکنند. گرچه سازمان میتوانید محتوا را به تنهایی ایجاد کند اما آیا ترجیح نمیدهد متخصصانی با تیمی با کیفیت در حوزههای مرتبط این کار را انجام دهند و سازمان تنها عضوی ناظر و کنترل کننده و خطمشی دهنده باشد؟
در یک شرکت تولید محتوا به دنبال چه چیزی باشید
محتوا شما و برند شما ارزشمندتر از آن است که در دستان بیکفایتی قرار گیرد پس در انتخاب شرکتهای تولید کننده محتوا بسیار محتاط باشید و به سوابق و استاندارد آنها توجه کنید. اولین چیزی که باید در یک شرکت تولید محتوا به دنبال آن باشید استراتژی محتوا، منابع موجود و توانایی انجام با کفیت و بهموقع کار است.
میتوانید تمام این اطلاعات را از طریق اینترنت بدست آورید، نظرات، مطالعات موردی و توصیفات را بخوانید و با مشتریان قبلی آنها تماس بگیرید. میتوانید وب سایت و شبکههای اجتماعی آنها را بررسی کنید تا کیفیت محتوایی را که برای خود ایجاد کردهاند ببینید. این نشان دهنده صلاحیت آنهاست
خدمات مدیران مدیا برای سازمان ها
پادکست یکی از اثرگذارترین مدیومهای محتوا است که مخاطب میتواند همزمان با انجام کاری دیگر به آن گوش دهد و همین موضوع به محتوا کمک میکند که حتی اگر مدت زمان زیادی داشته باشد مخاطب به آن گوش دهد و آن را تا انتها بشنود.
تولید پادکست در مدیران مدیا از همان روزهای ابتدایی شروع فعالیت شروع شد؛ اولین شرکتی که در این زمینه با ما همکاری داشت شرکت راین خودرو بود که مدیریت آن جاری سازی سیستم هدف گذاری OKR را در مجموعه خود شروع کرده بود. این مفهوم نیاز به آموزشی عمیق و مداوم داشت و تمام کارکنان باید از اهداف و نتایج کلیدی کل مجموعه باخبر میشدند و آموزش میدیدند تا خود اهداف و نتایج کلیدی مناسبی برای واحد خود تعریف کنند.
ابزاری که در این راه به این فرآیند کمک کرد پادکستهایی بود که به طور روتین هر دو هفته یک بار تولید میشد و گاه چکیدهای از کتاب مهمها را بسنجید بود و گاه اخبار و تجارب موفقی که بر پایه این سیستم در شرکتهای بزرگ اتفاق افتاده.
پادکست سازمانی راین خودرو بعد از تولید اپیزودهای اولیه با توسعه تیمی درون سازمانی و آموزشی که داده شد به شکل روتین در دل سازمان برای یک سال است که فعالیت میکند.
مجموعه کپسولهای صوتی که پیامی مدیریتی را از دل کتاب یا زندگی مدیران موفق به مخاطب ارائه میکند نمونهای دیگر از محتوای تولیدی مدیران مدیا در این زمینه است.
شاید هنوز هم بسیاری از گزارشهایی که از عملکرد سازمان به ذینفعان ارائه میشود به شکل چاپی و بسیار قطور هستند و افراد کمی آنها را مطالعه کنند. سازمانهای هوشمند تلاش میکنند علاوه بر این گزارشات که شاید به اجبار باید ارائه شود خروجیهای بصری جذابی را برای گروههای هدف خود تولید میکنند.
سابقه تولید این گزارشات در مدیران مدیا به همکاری طولانی مدت با فولاد مبارکه برمیگردد، جایی که مدیران مدیا وظیفه داشت که از گزارشات عملکرد شش ماهه فولاد مبارکه یک خروجی ۱۰ دقیقهای تولید کند. این گزارش قرار بود در همایش فصلی فولاد نمایش داده شود و برای سهامداران شرکت خیلی کوتاه و ساده عملکرد فولاد در شش ماه نخست را توضیح دهد.
گزارش همایش بهرهوری هم که به معرفی واحدهای برتر در زمینه بهرهوری و اقدامات آنها پرداخته بود هم از دیگر همکاریهای مدیران مدیا با فولاد مبارکه بود که در قالب مستندی ۷ دقیقهای تولید و ارائه شد.
این گزارشات به دو شکل تولید میشوند. یا از تصاویر آرشیوی یا موشن برای ارائه اطلاعات گزارش بهره میبریم و یا به طور کامل تیم فیلمبرداری طی چند هفته این گزارشات را با سناریویی که از قبل طراحی شده تصویر برداری و تدوین میکنند.
محتوایی سنتی که در سازمانها و شرکتهای بزرگ بسیار مرسوم است و پیش از این به صورت محتوای چاپی به دست پرسنل و کارکنان سازمان میرسید ولی چند سالی است که به یک محتوای چند رسانهای مهم سازمانی بدل شده که در گروهها و کانالهای رسمی شرکت به دست کارکنان میرسد.
تجربه تولید این خبرنامهها در مدیران مدیا در همکاری با پتروشیمی ماهشهر و در کنار پروژه حاکمیت شرکتی آنها اتفاق افتاد و در شرکت داریا همراه ادامه یافت. جایی که این خروجی متنی یک یا دو صفحهای تبدیل به ویدیوهایی یک یا دو دقیقهای یا اسلایدهای گرافیکی در شبکههای اجتماعی میشد.
معرفی کتاب، فیلم و زندگی نامه مدیران موفق در کنار توصیف مفاهیم مدیریتی در قالب موشن گرافی از انواع محتوای این پیامهای مدیریتی مدرن بود.
واحد روابط عمومی خصوصا در شرایطی که اخبار و شایعات به سرعت در فضای مجازی منتشر میشود باید بسیار پویا و توانمند باشد و بتواند به شکلی موثر و سریع به این اخبار و شایعات واکنش نشان دهد.
در برنامهی پایش نقد تندی نسبت به بهرهوری پایین صنایع فولاد به نسبت صنایع معدنی اتفاق افتاد که لازم بود فولاد مبارکه واکنشی سریع به این خبر داده و آگاهی مخاطب نسبت به اینکه چرا این موضوع طبیعی است و دلایل آن چیست بالاتر ببرد. با وجود اینکه این مفهوم بسیار پیچیده و ثقیل بود مدیران مدیا با ابزارهای چند رسانهای در قالب موشن گرافی جوابیهای را در مدت ۲ روز تولید کرد و در شبکههای اجتماعی و رسانههای خبری ارائه شد.
ارتباط با تیمی چابک برای تولید محتوا و شناسایی توانایی، سرعت و استاندارد کاری آنها میتواند برای واحد روابط عمومی سازمان بسیار کمک کننده و مفید باشد.
این گونه از محتوای تصویری شبیه به جعبه ابزاری است که هر سازمانی باید به آن مسلح باشد. وبسایت و شبکه اجتماعی جایی است که مخاطب اولین برخورد خود را با شرکت تجربه میکند و چه بهتر که با تولید این محتواهای ویدیویی استقبالی گرم از مخاطبین خود داشته باشیم.
این گونه از محتوای سازمانی پر تکرارترین محتوایی است که در مدیران مدیا تولید میشود. معمولا در قالب دو روز فیلم برداری و چند هفته تدوین میتوانیم بیش از ۶ ویدیوی با کیفیت از معرفی سازمان و خدماتی که ارائه میکند ارائه کنیم. شرکت اودیسه، سازمان مدیریت صنعتی و چند دانشگاه دیگر از جمله مشتریان این خدمات مدیران مدیا بودهاند.
این خدمتی است که در دوران پاندمی کرونا، مدیران مدیا روی آن بنا شده است. جایی که مفهوم آموزش بسیار تغییر کرد و آموزش بر مبنای محتوای دیجیتال و جلسات آنلاین شکل گرفت.
ابتدای سال ۹۸ اولین اپیزودهای آموزشی مدیران مدیا بر پایه تحلیل مدیریتی فیلم تولید شد و خیلی سریع سازمانهای زیادی خواهان خرید یا تولید این مجموعههای نوآورانه شدند. محتوایی که خود را به قصه و تصویر گره زده و پیامهای مدیریتی را خیلی ساده و قابل فهم و در قالب سرگرمی به کارکنان و مدیران سازمان ارائه میکند.
فولاد مبارکه، شهرداری اصفهان، فولاد امیرکبیر کاشان، شرکت مپنا و.. از جمله مشتریان خدمات و محصولات آموزشی مدیران مدیا بودهاند.